Project Description

Projectleider

Van maart 2010 tot en met september 2011 heeft Klaas G. van den Berg in opdracht van de gemeente Leeuwarden de basis gelegd voor en leiding gegeven aan het project Binnenstad Boppe. Dit project was opgezet om een impuls te geven aan de binnenstad van Leeuwarden met speciale aandacht voor de zogenaamde aanloopstraten.

Meer bezoekers

Het doel van het project was: meer bezoekers, meer bestedingen en minder leegstand. Vooral aanloopstraten als de Kleine Kerkstraat, Sint Jacobstraat, Peperstraat, Groentemarkt, Over de Kelders, Voorstreek en de Oosterstraten stonden daarbij centraal.

Acties

Om de aantrekkelijkheid van de binnenstad te vergroten zijn verschillende initiatieven ontwikkelt, waar onder het stimuleren van wonen boven winkels, het aanpassen van winkelpuien, het tijdelijk invullen van leegstaande winkels en etalages en het ondersteunen van ondernemers die hun bedrijf willen vernieuwen. Hiervoor zijn subsidieregelingen opgezet als de regeling “wonen boven winkels aanloopstraten” .

Straatprofiel

Voor verschillende aanloopstraten zijn samen met ondernemers straatprofielen ontwikkelt en zijn in samenwerking met het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel zogenaamde Kansenkaarten opgesteld.  Aan de hand daarvan kunnen ondernemers werken een eigen, onderscheidend karakter van hun straat. Zo profileert de Nieuwe Oosterstraat zich tegenwoordig als versstraat, met diverse speciaal zaken.

Succes

Het project was en is nog steeds succesvol. Zo zijn winkelpuien vernieuwd, zijn woningen boven winkels ingericht, is de Kleine Kerkstraat in 2010 en 2012 gekozen tot “leukste winkelstraat van Nederland” (www.kleinekerkstraatleeuwarden.nl) en wil Leeuwarden zich in 2015 nomineren voor de verkiezing “Beste Binnenstad van Nederland”.